Úřad městské části Praha-Slivenec

Volejte: 251 818 044, 251 813 754

Pište: slivenec@praha-slivenec.cz

Facebook | Google+

background

Kuchařka

Původní záměr – shromáždit a vyměnit si v kruhu seniorů nejlepší velikonoční recepty – se nám rozrostl jednak o příspěvky mladších ročníků a jednak tematicky. Je nám líto nechat zapadnout pouze v jednotlivých domácnostech vynikající předpisy vyzkoušené a prověřené generacemi, tak vám nabízíme ochutnávku:

Velikonoční kuchařka 2011

Jablka v naší kuchyni

Vyzkoušené recepty paní Elišky

A takhle to celé začalo:
Milé slivenecké a holyňské paní a dívky, kuchařky a kuchařinky!
Všechny to známe: nakupování, uskladňování, přebírání, loupání, vymazávání, vaření, pečení, mašlování, sypání, kořenění, podlévání, zapražování, krájení, prostírání, servírování – a nakonec mytí a uklízení hor nádobí… A to všechno dnes a denně, v pátek i ve svátek!
Můžeme z tohoto vytrvale kroužícího kolotoče vůbec ještě vyskočit a vydobýt kousek poezie, o které se píše v knihách a zmiňují se o ní v souvislosti s vařením i herecké či zpěvácké hvězdy?

Právě jsem se k tomuto dopisu vrátila z kuchyně, kde jsem pekla boží milosti – staré tradiční masopustní pečivo, mimochodem velmi jednoduché, které pekla v období po Vánocích určitě několikrát každý rok moje babička a moje teta jím živila vydatně přes zimu svých pět synů. Dnes by to bylo spíše sousto pro p. t. Zdeňka Pohlreicha, který nejen v mediích, ale i na jídelním lístku své restaurace objevuje tato prostá stará jídla a dodává jim lesku delikatesy…
Masopust je už letos téměř za námi, patřilo by ještě stihnout usmažit koblihy na masopustní úterý, abychom dostáli gastronomické tradici – a pak už půst a příprava na Velikonoce.

Každý podléháme nějakým způsobem rituálům: udržují rodovou a rodinnou paměť, připomínají nám koloběh času, jsou našimi pomocníky při výchově dětí – možná trochu zapomínáme, že mohou být přítomny téměř denně i v naší kuchyni a u našeho stolu a že si ještě k tomu můžeme výtečně pochutnat…
Vraťme se k oněm tradičním pokrmům, které dotvářejí svátečnost svátků. Zkusme vyvolat tyto rodinné recepty a nabídnout je dnešní generaci k ochutnání.

Proto, se na Vás obracíme:
Shromážděme to nejlepší, co vonělo a voní ze sliveneckých a holyňských kuchyní, pomozme i mladým domácnostem k pohodě, která prochází žaludkem!

Na našem stole teď leží zatím prázdné obálky s těmito nápisy:
– Její Veličenstvo polévka
– Nezastupitelnost omáčky v české kuchyni
– Nejlepší pečeně
– Knedlíky a další přílohy z mouky
– Tajemství štrůdlů a dalších pokrmů z jablek
– Koruna českého stolu – bábovka
– U stolu po horkém dni aneb Letní večeře a saláty

Prosíme o laskavé zalistování Vašimi sešity a kuchařkami, pamětí a zkušeností. Na Vaše recepty se budeme těšit v knihovně ve Slivenci nebo na její e-mailové adrese: knihovna@praha-slivenec.cz